Evo nas na vrhuncu ljeta. Sezona godišnjih odmora je u punom jeku i dugo iščekivani ljetni dani su stigli. Neovisno o tome jeste li već iskoristili godišnji, tek ga planirate ili ste upravo na odmoru, donosimo Vam trikove kako da od odmora iskoristite najbolje. 

Veselite se unaprijed -  Utvrđeno je da smo puno uzbuđeniji prije godišnjeg odmora, kada zamišljamo što ćemo raditi i s kim ćemo biti, nego kada odmor završi. Upravo zato je dobro odmor planirati unaprijed i odrediti barem datum početka odmora da bismo se mogli početi veseliti. Utvrđeno je da čak i zadovoljstvo nakon odmora dulje traje, ako smo odmor planirali unaprijed.

Fotografirajte – Snimanje videa i fotografiranje su korisni alati za stvaranje uspomena. Fotografiranje nas potiče da pojedine trenutke više cijenimo, a kada odmor završi bit će nam drago prisjetiti se što smo sve radili. Fotografije i videi su jednostavan alat za prisjećanje na zabavne trenutke i prepuštanje ugodnoj nostalgiji kada se vratimo s godišnjeg odmora.

Prihvaćajte trenutke kakvi jesu – Često tijekom godišnjeg odmora nailazimo i na različite nevolje – čekanje u gužvi, ubode komaraca, zaboravljene stvari ili ulaznice i tada nastupa frustracija. U takvim trenutcima možemo čuti i svoje misli poput: „Trebam se više veseliti, na godišnjem odmoru ne smije biti nelagode, ne uživam kao drugi.“  U takvim nevoljama može nam pomoći da se prepustimo situaciji takvoj kakva je te da nastojimo prihvatiti sve trenutke koje godišnji odmor sa sobom nosi – i one ugodne i neugodne. Poželjno je i unaprijed postaviti realistična očekivanja od godišnjeg odmora, sa sviješću da niti jedan odmor nije savršen, ali je često ipak dovoljno dobar da ga se prisjećamo s veseljem.  

Napravite pauzu od posla – Još jedna česta zamka u koju upadamo tijekom godišnjeg odmora jest obavljanje radnih zadataka ili provjeravanje e-mailova i budućeg posla kojeg trebamo obaviti kada se vratimo s odmora. Ovog ljeta, dozvolite sebi da godišnji odmor bude upravo to, odmor, od svega što je iza ili ispred Vas. Dozvolite sebi da i mislima i tijelom budete prisutni na odmoru. Pri tome nam može pomoći i usmjerena svjesnost (mindfulnes) o kojoj su dostupni brojni materijali na internetu.

Raznolikost veseli – Poželjno je uvesti raznolikost u godišnji odmor. To može značiti da raspodijelite odmor na dvije ili više lokacija ili, ako godišnji provodite na jednom mjestu, uvedete više različitih aktivnosti. Na primjer, uz redovite posjete plaži, u rasporedu se može naći nešto novo, kao što je najam bicikla, otići na brdo u blizini (samo ne u japankama 😊 ), probuditi se veoma rano i otići do grada dok je prazan. 

Prepričajte – Svoje zadovoljstvo godišnjim odmorom možemo produžiti i kada se već vratimo s odmora, i to prepričavanjem događaja. Utvrđeno je da dodatno uživamo kada drugoj osobi prepričavamo što smo sve doživjeli. Na taj način u mislima ponovno proživljavamo zabavne trenutke, a prepričavanje nam pomaže da i sami bolje zapamtimo što se sve događalo i ojačamo uspomene.

 

Ugodan, prisutan i veseo godišnji odmor želim Vam Prava formula. 😊