Lego Serious Play je facilitirano sagledavanje, promišljanje, komuniciranje i rješavanje problema, namijenjeno timovima i pojedincima.

Pomaže kada:

…imamo problem za koji ne znamo rješenje

…imamo hrabrosti odgovor potražiti u grupi

…mislimo da u timu postoji više potencijala nego li se koristi

…želimo potaknuti ljude da postanu dio rješenja, a ne zarobljenici problema

…smo više puta bezuspješno pokušavali i motivacija nam se lagano topi

 

Što je Lego Serious Play?

To je procesna metoda u kojoj pronalazimo rješenja za problemske situacije, uz pomoć LEGO kocki. Kroz niz pitanja sudionike se potiče na sve dublja i dublja promišljanja. Svaki od sudionika gradi LEGO model u kontekstu zadanog pitanja. Ovisno o svrsi radionice grade se zajednički modeli, cijeli organizacijski i socijalni sustavi. Modeliraju se različiti scenariji nastali zbog promjene u timu ili organizaciji. Na temelju uvida planiraju se efektivna rješenja koja se mogu implementirati i u promjenjivim okolnostima.

LEGO modeli služe kao osnova za grupnu diskusiju, dijeljenje znanja, rješavanje problema i donošenje odluka.

Najčešća područja primjene su:

  • Kreiranje zajedničke vizije
  • Usklađivanje pogleda i pristupa o nekoj temi ili problemu
  • Oslobađanje kreativnog razmišljanja i inovativnosti
  • Iznalaženje rješenja za zajedničke probleme
  • Konstruktivna grupna diskusija (gdje se svakoga sluša i čuje)
  • Leadership Development
  • Team building
  • Individualni ili timski coaching

Kako radi metoda?

Procesne tehnike rada, koje oslobađaju kreativni potencijal i LEGO kocke omogućavaju sudionicima radionice da se “ozbiljno poigraju” problemima koje susreću u poslu, sagledaju ih s raznih strana i definiraju moguća rješenja. Slažući kocke, u mogućnosti smo lakše i jasnije  prikazati si neku situaciju u kojoj nam se čini  da smo se doslovno zaglavili ili se vrtimo u krug. Na taj način, slažući model u prostoru, lakše dolazimo do mogućeg rješenja čak i za probleme koji nas već neko vrijeme muče. Lego Serious Play omogućava pristup skrivenom znanju.

 

 

 

 

Modeli su metafore koje se koriste kao vrlo moćan alat, potiču nas na promišljanja o našoj stvarnosti na potpuno nove i drugačije načine. Oslobađanjem i poticanjem mašte, metafore nam pomažu dosegnuti i izreći neka potpuno nova zapažanja koja ponekad dovode u pitanje dosadašnja uvjerenje i stavove, otkrivajući nove mogućnosti.

 

Koliko traje Lego Serious Play radionica?

Radionica traje od 3 sata do dva dana ovisno o broju sudionika i problemskoj situaciji.

 

Tko može facilitirati  Lego Serious Play radionicu?

Certificirani facilitator za Lego Serious Play vodi radionicu sukladno provjerenim procesnim tehnikama rada. U Pravoj formuli imamo certificiranu Lego Serious Play facilitatoricu.

 

U kojim situacijama Lego Serious Play nije pravi izbor?

Lego Serious Play nije metoda za usvajanje vještina niti prezentiranje gotovih rješenja.

 

Što oni koji su probali kažu o Lego Serious Play radionici?

„Lego Serious Play radionica nam je pomogla definirati načine za bolju suradnju, na zabavan način smo bez poteškoća govorili o onome što inače teško izgovaramo i definirali potrebne akcije za unapređenje. Bilo je i zabavno i zahtjevno i vrijedilo je svake minute.“

„Možda najbolja potvrda korisnosti radionice je upravo to što mi je na kraju dana palo na pamet još nekoliko situacija za koje nam Lego Serious Play može pomoći.“

„Nisam neki Lego fun i mislila sam da će mi biti teško, no ispalo je da nije važno kako nego zašto nešto gradiš. Još sam pod dojmom kako jasno modeli govore o tome kako doživljavamo sebe i druge.“

„Obožavam legiće! Ovo je za mene bio najbolji dan na poslu nakon dugo vremena. Hvala!“