Timovi koji su prije pandemije imali iskustva u radu na daljinu već su preboljeli mnoge „dječje bolesti“ takvog načina rada. Ispred nas je duži period rada od kuće i svi zajedno morat ćemo pronaći načine da i dalje učimo, dijelimo ideje, osiguramo timski duh i povezanost.

Što je to tim i utječe li udaljenost na timski rad?

Tim je mala grupa zaposlenika komplementarnih znanja i vještina, predana zajedničkoj svrsi i ciljevima i zajedničkom pristupu poslu za koji se smatraju međusobno odgovornima.

Svaki ljudski sistem ima tri principa koja ga tvore: mjesto, vrijeme i razmjena. Prelaskom na rad od kuće, promijenilo se mjesto, onima koji su stalno virtualni i rade u različitim vremenskim zonama izazov je biti na istom mjestu u isto vrijeme, a razmjena je ograničena na ono što nam omogućuje tehnologija. Na te tri stvari moramo misliti kad analiziramo promjene koje je timski rad doživio u prelasku sa neposrednog rada u uredu na virtualni rad kako bismo i dalje bili predani zajedničkim ciljevima i osigurali taj zajednički pristup poslu.  

Kako osigurati uključenost svakog člana tima na sastanku?

Ukoliko smo prešli na rad na daljinu u timu, najčešće je međusobna razmjena ideja i informacija otežana. Stoga je jedna od prvih tema timskog sastanka upravo usvajanje nekih pravila koja će omogućiti kvalitetnu međusobnu komunikaciju. Na primjer, uključimo video, govorimo određenim redoslijedom na sastanku, svi članovi tima trebaju doprinijeti diskusiji.

Kako dijeliti znanje i ideje?

Kada radimo na daljinu, nedostaje ona spontana razmjena ideja, znanja, informacija koja se događa kada smo zajedno u uredu. Stoga je osobito korisno planirati redovite sastanke za zajedničko učenje. Preuzmite primjer dnevnog reda jednog takvog timskog sastanka. Timsko učenje

Dobra praksa je i da članovi tima rade u parovima ili trojkama na zadacima, kako se ne bi izolirali i osjećali isključeno.

Kako osigurati povezanost i osjećaj pripadnosti timu?

Planirajte zabavne timske aktivnosti, zajedničke kave/čaj/ručak. Razgovarajte o tome kako možete jedni drugima pomoći u ovim izazovnim vremenima. Ukoliko volite timske igre, zaigrajte timski kviz, osmislite svoja pitanja, osmislite pravila igre i zabavite se!

Zaigrajte timski kviz znanja i složite puzzle: https://view.genial.ly/5f046fdc17e8720d7214340a