Intenzivno, napeto, kreativno, tužno, prestrašeno, umorno, sretno, usamljeno, znatiželjno…sve to, i još puno više, smo proživljavali u „danima korone“.

Naše poslovne aktivnosti prvog tjedna pale su, doslovno, na nulu. Dogovorili smo fiksne timske sastanke za razmjenu informacija, donošenje odluka, podršku, dijeljenje briga, dijeljenje ideja. Ta su nam online druženja služila za održavanje osjećaja kontrole i smisla – ne znamo puno, ali znamo da će u petak popodne biti sastanak i da ćemo biti zajedno😊

U drugom tjednu rada od kuće, već smo pokrenuli besplatne online grupe podrške Pruži ruku. To je bilo ljekovito za nas i za drage ljude koji su se prijavili i s nama dijelili svoja razmišljanja, iskustva, osjećaje. Potpuni stranici, koji se možda više nikada neće sresti u životu, povezani ljudskom potrebom da daju i prime podršku jedni drugima.

Prekrojili smo planove za ovu godinu, ciljeve koje smo postavili, aktivnosti koje smo željeli ostvariti prilagodili smo sadašnjem trenutku. Cilj: sigurno preploviti kroz oluju. Aktivnosti: podijeliti znanje koje imamo samo kroz drugi kanal. Postali smo Zoomovci, Webexovci, Teamsovci…naučili smo raditi na svim mogućim platformama na kojima se nalaze naši klijenti. Učili, eksperimentirali, učili na greškama, opet eksperimentirali.

Izmjenjivali su se Zoomor i Zoomanija. Nakon dva tjedna prve glavobolje, poteškoće sa spavanjem. Zahvalni klijenti nas motiviraju kad nas zovu ili šalju pohvale, pitaju za savjet, spremno se upuštaju u nepoznato zajedno s nama.

Izmjenjuju se oduševljenje, inspiracija, strah, nesigurnost, zabrinutost, zajedništvo, smijeh, ponos…sve je to mješavina koju Claes Jansen u svojoj teoriji naziva stanje zbunjenosti ili kaosa.

SARS COV 2, iako nevidljiv ljudskom oku, pokrenuo je velike promjene i mi smo krenuli na put kroz Četiri sobe promjene. Kada znate kako putovati, putovanje nije lišeno ovih osjećaja, već, naprotiv, jako ste ih svjesni i prepoznajete i najmanju promjenu.

Covid 19 zatekao nas je u sobi Zadovoljstva. Sjajno je počela godina, prekrasni i uspješni projekti i zanimljivi izazovi ispred nas. Najava zatvaranja, prelazak na rad od kuće, otkazivanje edukacija, sastanaka, najava problema s plaćanjem ne ostavljaju nam previše vremena za boravak u Negiranju. Ipak, nadali smo se da će to brzo proći, za tjedan-dva…Da, znate izreku o nadi….

Trenutno se klackamo između soba Zbunjenosti i Inspiracije. Postavljamo kratkoročnije ciljeve i upravljamo aktivnostima na tjednoj razini, oblikujemo dugoročniju viziju od puzzli koje uspijevamo uklopiti u sliku koja nastaje pred našim očima.

Što smo stavili u Nultu točku?

O tome u nastavku….

 

Kako smo se snašli online

Velika većina naših poslovnih aktivnosti je susret s ljudima, u učionici, interakcija, socijalna i fizička blizina. U srcu prijenosa znanja i razvojnih aktivnosti je odnos, dijeljenje, upoznavanje, osjećaj sigurnosti i povezanosti. Osnovna strategija sprječavanja covid 19 je fizička udaljenost, pa je tako taj glavni začin naših uspješnih edukacija postao neupotrebljiv. A kad kuharu oduzmete začine, velika je vjerojatnost da jelo koje ćete probati ne samo da neće biti slično starom, već će biti bezukusno.